Část majetku Moravan Aviation byla rozprodána za 40 milionů

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. července (ČTK) - Část majetku zkrachovalého výrobce letadel Moravan Aviation byla dvěma zájemcům prodána za částku kolem 40 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy insolvenčního správce zveřejněné v insolvenčním rejstříku.

Krajský soud v Brně v květnu povolil rozprodej majetku otrokovického výrobce letadel, který je od konce března v konkurzu. Mezi prodaným majetkem jsou pozemky, budovy, internetové domény i kombinovaná ochranná známka.

Pozemky a budovy koupila pražská společnost Tedeko Estates za 26,8 milionu korun. Stejná firma ještě za 714.000 korun nabyla doménová jména www.moravan.cz a www.zlinaircraft.cz a kombinovanou ochrannou známku "MORAVAN AVIATION" a na účet insolvenčního správce složila spornou částku 10,177 milionu korun. Skladové zásoby Moravanu převzala za 2,27 milionu společnost Zlín Aircraft, která v areálu bývalého Moravanu vyrábí letadla ZLIN.

Společníkem Moravanu Aviation je irský QucomHaps Holding. Společnost výrobce letadel koupila před třemi roky v dražbě za 50 milionů korun. V insolvenci je Moravan Aviation od loňského července, předtím se věnoval výrobě celokovových letadel ZLIN, které jsou určeny například pro výcvik pilotů, přepravu či akrobacii. Poslednímu vlastíkovi se nedařilo zajistit nové zakázky.

Společnost, která se dříve jmenovala CzechAircraft, zvítězila v roce 2006 v tendru na prodej částí konkurzních podstat společností Moravan a Moravan-Aeroplanes. Za více než 50 milionů korun tehdy získala soubor movitých a nemovitých věcí, které jí umožnily provozovat továrnu jako funkční celek. Část majetku obou zkrachovalých společností zůstala součástí konkurzů.

Tradice firmy z Otrokovic sahá do roku 1934, kdy ji založila společnost Baťa jako Zlínské letecké závody. Podnik začal výrobou bezmotorových, pak také motorových kluzáků a letadel. Továrna od svého založení vyrobila více než 5000 letadel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK