USA se dále zotavují; riziky nezaměstnanost, bydlení -MMF

08.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON, 8.července (Reuters) - Ekonomické zotavení Spojených států se jeví jako silnější, než se čekalo, stále je však citlivé na vysokou...

...nezaměstnanost a skomírající trh s bydlením, uvedl ve čtvrtek Mezinárodní měnový fond (MMF).

MMF mírně zvýšil prognózu růstu Spojených států na 3,3 procenta pro letošní rok a 2,9 procenta na rok 2011, ale současně uvedl, že míra nezaměstnanosti setrvá po oba dva roky nad úrovní 9 procent a inflace zůstane nízká.

MMF ve zprávě zveřejněné po výročních konzultacích s americkými státními orgány uvedl, že zotavení ekonomiky z recese se ve Spojených státech dobře zavedlo díky rázné reakci prostřednictvím fiskální a měnové politiky.

"Výhled se zlepšil ruku v ruce se zotavením, ale trvající slabost u domácností a finančních rozvah - spolu se zvýšenou nezaměstnaností - bude zřejmě i nadále brzdit soukromé výdaje," uvedl fond.

Představitel MMF pro západní polokouli David Robinson současně uvedl, že americký dolar je ze střednědobého hlediska "poněkud" nadhodnocený a že k podpoře globální ekonomiky bude třeba větší flexibility měn v některých zemích.

(Reportér: David Lawder; Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK