Obchodníci zaslali EK stížnost na nový zákon o tržní síle

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) dnes zaslal Evropské komisi stížnost na nový zákon o významné tržní síle. ČTK to řekl prezident SOCR Zdeněk Juračka. Zákon od února reguluje vztahy mezi obchodními řetězci a dodavateli. Obchodníci normu kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškozuje jejich vztahy s dodavateli.

Stížnost k EK podle Juračky obsahuje návrh na zahájení řízení proti Česku kvůli porušení smlouvy o fungování EU, jelikož zákon o významné tržní síle je prý v rozporu s unijním právem. Zákon o významné tržní síle má podle SOCR diskriminační charakter a zavedl vůči obchodníkům nezvyklé praktiky. "Zákon by vedl k silnému omezování svobody podnikání, a to hned v několika paragrafech. V některých paragrafech jsou zase archaická znění, která lze těžko použít v dnešních obchodních vztazích," upozornil již dříve Juračka.

SOCR s pomocí právníků zároveň dokončil ústavní stížnost na zákon. Návrh ústavní stížnosti nyní mohou využít právní zástupci obchodníků, kteří budou případně sankcionováni podle nového zákona o významné tržní síle. Senátorům či poslancům, kteří s tímto zákonem nesouhlasí, materiál může posloužit k podání vlastní ústavní stížnosti.

Farmáři i výrobci potravin v minulosti kritizovali zejména cenový nátlak řetězců, kdy jsou prý nuceni dodávat zboží na hranici výrobních nákladů, či vybírání poplatků. Dodavatelé platí třeba za to, že vůbec mohou řetězci dodávat, za umístění zboží na lukrativní místo v obchodě či na reklamních letáčcích obchodníků. Podle obchodníků i některých odborníků může ale zákon zdražit potraviny na pultech obchodů a navíc sníží ochotu obchodníků odebírat zboží od tuzemských firem.

Zákon o významné tržní síle předloni předložila skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Zákon od letošního února ukládá hlavně obchodním řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musejí obsahovat cenové podmínky i údaje o snižování cen. Norma stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání.

Řetězce také nemohou prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily, což se nemá vztahovat na rychle se kazící či sezonní výrobky. Řetězcům od února hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK