ČSSD opět předloží návrh na zrušení akcií na majitele

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Sociální demokracie ve sněmovně opět předloží návrh na zrušení akcií na majitele, řekl dnes novinářům místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Akcie na majitele by se změnily na zaknihované akcie, takže jejich majitel by byl známý. Změna má být součástí boje proti korupci.

"Sociální demokracie, pokud jde o protikorupční program, nemá úplnou jistotu, že tak jak vypadají vznikající dohody mezi pravicovými stranami o budoucím vládním programu, skutečně garantují důsledný boj s korupcí," poznamenal Sobotka.

Sociální demokraté už obdobný návrh jednou předložili v minulém volebním období, sněmovna ho ale neprojednala až do konce. Prošel pouze prvním čtením a projednáním ve výboru. "Čekali jsme na výsledek koaličních jednání a čekali jsme, že součástí programu vznikající vlády bude rovněž zrušení anonymních akcií," poznamenal místopředseda ČSSD.

Sobotka na základě předvolebních prohlášení parlamentních stran míní, že nový návrh by mohl v parlamentu uspět. Také místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc doufá, že nynější pokus o zrušení akcií na majitele bude úspěšný. Na základě iniciativy Americké obchodní komory totiž politické strany s výjimkou ODS podepsaly společné prohlášení, že učiní konkrétní protikorupční opatření.

Zákon by měl podle něj zajistit, aby bylo jasné, zda existuje, či neexistuje propojení mezi těmi, kteří veřejné zakázky zadávají na úrovni měst, krajů či státu, a těmi, kdo se o ně ucházejí. "To je správná cesta a je to cesta k tomu, aby se neopakovaly kauzy jako byla Opencard nebo spekulace kolem společnosti Viamont," poznamenal Tejc.

Princip návrhu se podle Tejce snaží "maximálně šetřit" společnosti, které takové akcie mají. "Dáváme jim dostatečný časový prostor k tomu, aby přeměnily tyto akcie na majitele na zaknihované akcie na majitele, tedy aby u každé akcie, která je anonymní, bylo jasné kdy, v jaký okamžik, je vlastněna jakou osobou či společností," vysvětlil.

Tejc připustil, že se jedná jen o první krok a je potřeba ve sněmovně přikročit ke změně zákona o zadávání veřejných zakázek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK