Ropa díky akciím a statistice dál zdražuje, dostala se nad 75 USD

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují v silném růstu, k němuž jim pomáhá příznivá situace na akciových trzích a statistika ze Spojených států. Podle očekávání má vliv rovněž pokles zásob ropy v amerických skladech, který byl asi třikrát vyšší, než se čekalo.

Kolem 16:30 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 75,80 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší asi o 2,5 procenta. Cena severomořské ropy Brent zdražila v podobném rozsahu na 75,20 USD.

Americké akcie v úvodu obchodování mírně zpevňovaly, a navázaly tak na silný růst z předchozího dne. Statistika také ukázala, že za minulý týden v USA klesl počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a počet lidí, kteří jsou na podpoře delší dobu, se snížil také velmi výrazně. K růstu cen akcií přispěl i Mezinárodní měnový fond, který zvýšil odhad růstu globální ekonomiky.

Organizace American Petroleum Institute (API) v noci na dnešek uvedla, že zásoby ropy v amerických skladech se za minulý týden snížily o 7,3 milionu barelů. To je více než třikrát větší pokles, než v průměru čekali analytici.

"Ceny komodit zpevňují na všech frontách díky příznivější situaci na akciových trzích. Zpráva o stavu zásob, kterou vydala organizace API, dala prostor pro další růst cen," poznamenal analytik trhu komodit ve finančním ústavu Commerzbank Eugen Weinberg.

Ceny ropy jsou ale stále ještě citelně pod letošním maximem, na němž se ocitly začátkem května. Barel WTI se tehdy vyšplhal nad 87 dolarů a byl na nejvyšší úrovni od října 2008. Ropa se nicméně už znatelně dostala nad své letošní minimum z 20. května, kdy cena WTI spadla pod 65 dolarů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 75,16 73,51 New York - Nymex WTI srpen 75,85 74,07

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK