Pražská burza rostla, akcie Erste Bank přidaly téměř sedm procent

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Pražská burza dnes rostla, index PX posílil o 2,09 procenta na 1140,8 bodu. Akcie Erste Bank vystřelily vzhůru bezmála o sedm procent, vyplývá z informací burzy. Pražská burza se dnes zařadila mezi nejvýkonnější evropské trhy, většina evropských trhů posilovala do dvou procent.

Josef Dudek z Fio banky připomněl, že pražská burza posilovala poté, co americké trhy ve středu předvedly největší denní přírůstek za víc jak měsíc. Investory rovněž povzbudil Mezinárodní měnový fond, který zvýšil odhad růstu globální ekonomiky v letošním roce na 4,6 procenta z předchozí hodnoty 4,2 procenta s odkazem na silný růst v Asii a oživení soukromé poptávky v USA.

Tahounem růstu byly dnes akcie Erste Bank, které zpevnily o silných 6,94 procenta na 724 korun. Naopak Komerční banka zakončila mírně v záporu, když ztratila 0,26 procenta na 3510 Kč.

Podle Dudka doháněly akcie Erste středeční závěr ve Vídni a zisky navyšovaly i díky příznivé náladě v bankovním sektoru na globálních trzích. Erste rostla navzdory doporučení Citigroup, jejíž analytici dnes snížili cílovou cenu pro akcie banky z 927 korun na 867 korun, přičemž ponechali doporučení "koupit", uvedl Josef Němeček z Patria Online.

S růstem cen ropy a ostatních komodit si polepšily akcie těžařské firmy NWR na závěrečnou úroveň 218,90 Kč, což představuje růst o 3,94 procenta. Cenné papíry ČEZ se dnes pohybovaly oběma směry, nakonec uzavřely s nepatrným ziskem 0,09 procenta na 878,90 Kč.

Petrochemický holding Unipetrol dnes posílil o 0,47 procenta na 191,50 Kč. Fio banka změnila doporučení na jeho akcie na "koupit" z předešlého "držet" a zároveň změnila cílovou cenu s dvanáctiměsíčním časovým horizontem na 241 Kč ze 170 Kč. "K tomuto kroku jsme se odhodlali zejména z důvodu vyšších očekávaných marží v segmentu rafinerie a petrochemie," uvedl analytik Fio banky Robin Koklar.

Nejvíc se dnes obchodovalo s cennými papíry telekomunikačního operátora Telefónica O2, které posílily o 0,69 procenta na 422,90 Kč při objemu přes 400 milionů korun. Celkový objem obchodů v systému pro přední akcie SPAD byl dnes nadprůměrný na 1,59 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je podle údajů Patria Online 1,48 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK