Mezi bohatými je asi deset bilionů dolarů, které lze investovat

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 8. července (ČTK) - Mezi nejbohatšími lidmi ve světě leží bez většího užitku asi deset bilionů dolarů (zhruba 200 bilionů Kč). Zjistila to studie společnosti Scorpio Partnership, podle které bohatí tyto peníze nechtějí z řady důvodů investovat ani svěřit do správy. Pokud by se však tento majetek podařilo získat soukromým bankéřům, odvětví správy majetku by mohlo svou velikost až zdvojnásobit.

Soukromí správci majetku ale podle studie budou muset vynaložit značné úsilí, aby se jim podařilo přilákat nové klienty, a zajistit si tak do správy alespoň část z uvedeného jmění. Ukazuje se totiž, že bohatí teď nemají o služby velký zájem, z části proto, že manažeři nenabízejí příliš vysoké zhodnocení investovaných částek.

Studie potvrdila, že prvenství mezi správci majetku si udržel americký finanční ústav Bank of America, zatímco druhá příčka zůstala švýcarské UBS. A to navzdory tomu, že se UBS dostala do křížku s daňovým úřadem ve Spojených státech, což poškodilo pověst ústavu. UBS se přiznala k tomu, že pomáhala bohatým klientům vyhýbat se placení daní. Třetím největším správcem majetku zůstal další americký ústav Morgan Stanley.

Společnost Scorpio Partnership studii vypracovala na základě odpovědí zhruba 230 manažerů, kteří se starají o peníze bohatým. Na konci loňského roku měly soukromé banky ve správě majetek bohatých klientů v objemu asi 16,5 bilionu dolarů (zhruba 331,6 bilionu Kč), zatímco na konci roku 2008 hodnota spravovaného majetku činila asi 14,5 bilionu USD. Meziročně to znamená růst o téměř 14 procent, převážně díky zlepšení situace na burzách a s tím souvisejícím růstem hodnoty portfolií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK