Akcie v USA díky statistice rostly, euro posílilo

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. července (ČTK) -Americké akcie ve čtvrtek již třetí seanci za sebou posílily. Náladu investorů podpořily statistické zprávy, které ukázaly, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl a tržby velkých maloobchodních firem rostly.

V závěru obchodován index Dow Jones posílil o 120,71 bodu, tedy 1,2 procenta, na 10.138,99 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 9,98 bodu, neboli 0,94 procenta, na 1070,25 bodu. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 15,93 bodu, čili 0,74 procenta, a skončil na 2175,40 bodu.

"Údaje, které jsme viděli, byly lepší, než jsme zvyklí," uvedl stratég Weeden & Co Steve Goldman. Objem obchodování na trhu byl však nízký, což naznačuje, že investoři jsou stále skeptičtí a pouze několik z nich očekává trvalé oživení trhu.

Dařilo se hlavně maloobchodním společnostem v čele s firmami Costco Wholesale, Abercrombie a JC Penney. Index S&P maloobchodního sektoru si připsal 5,5 procenta. Důvodem byly zprávy velkých maloobchodních firem, které ukázaly, že jejich tržby v obchodech otevřených nejméně rok minulý měsíc vzrostly o 3,1 procenta. Naopak oslabovaly polovodičové firmy, které ve středu zaznamenaly nejvyšší denní růst za několik týdnů. Polovodičový index PHLX klesl o 0,1 procenta po středečním růstu o pět procent.

Další statistika ukázala, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v uplynulém týdnu klesl o 21.000 na 454.000. To byl nejnižší počet od počátku května.

Euro ve čtvrtek posilovalo a vůči dolaru stouplo až na nejvyšší hodnotu za dva měsíce. Euro podpořily statistické údaje z USA a Austrálie, které obnovily důvěru v oživení globální ekonomiky a zvýšily zájem investorů a rizikovější měny zemí s vyššími úrokovými sazbami. Evropská centrální banka ponechala ve čtvrtek úrokové sazby na rekordním minimu jednoho procenta. Prezident ECB Jean-Claude Trichet na tiskové konferenci uvedl, že ekonomické oživení v eurozóně v první polovině roku pokračovalo.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,2691 USD. Během dne vzrostlo až na 1,2700 USD, což byla nejvyšší hodnota od poloviny května. Vůči jenu euro stouplo o 1,2 procenta na 112,14 JPY a k dolaru o 0,7 procenta na 88,36 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK