Euro klesá v obavách o zátěžové testy bank

12.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 12.července (Reuters) - Euro v pondělí vůči dolaru oslabovalo, a stahovalo se tak z dvouměsíčního vrcholu, když obavy o účinnost...

...zátěžových testů evropských bank přiměly investory k omezení dlouhých pozic v jednotné měně.

Dolar obecně posiloval, a zotavoval se tak z poklesu vůči koši měn ze závěru minulého týdne, kdy spadl nejníž od začátku května. Americká měna těžila z toho, že se investoři obraceli k aktivům denominovaným v dolaru, jak bývá běžné v obdobích averze k riziku.

Investoři očekávali další podrobnosti o zátěžových testech 91 evropských bank, jejichž výsledky mají být zveřejněny později v červenci. Evropská unie se prostřednictvím těchto testů snaží obnovit důvěru v bankovní sektor. [ID:nLDE66B06L]

Tažná síla eura vyprchala podle analytiků navzdory růstu v tomto měsíci poté, co se evropské měně nepodařilo prolomit klíčové technické hladiny.

"Za poslední týden se euro slušně zotavilo, takže po tomto přírůstku přišlo určité vybírání zisků," řekl Kasper Kirkegaard, měnový stratég z Danske Bank. "Na trhu panuje jistá nervozita a ceny rizikových aktiv rostou."

Účinnost zátěžových testů bude záviset na tom, nakolik budou podrobné, a euro tíží obavy, že výsledky mohou postrádat hlubší informace, uvedli analytici.

Hráči na trhu čekají na zahájení kvartální výsledkové sezony ve Spojených státech, jež přinese signály o kondici firemního sektoru poté, co série slabých údajů vyvolala spekulace, že zotavení ekonomiky možná ztrácí dech.

Mnozí investoři očekávají solidní čtvrtletní ukazatele.

Euro <EUR=> v 11:10 ztrácelo 0,5 procenta na 1,2570 dolaru, a ustupovalo tak z úrovně 1,2723 dolaru, nejvyšší od začátku května, na niž vystoupalo v pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK