TEXT-ČNB říká, že červnový CPI nezpochybňuje prognózu

12.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 12.července (Reuters) - Následující text je plným zněním komentáře České národní banky (ČNB) k červnové...

...inflaci:

"Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v červnu 2010 meziročně o 1,2 procenta. Inflace tak setrvává ve spodní polovině tolerančního pásma okolo 2procentního cíle ČNB. Měnověpolitická inflace, tj. inflace očištěná primární dopady změn nepřímých daní, dosáhla v červnu 2010 hodnoty 0,1 procenta.

V porovnání s aktuální prognózou ČNB byla celková meziroční inflace v červnu 2010 o 0,3 procentního bodu vyšší. Pro druhé čtvrtletí letošního roku sice prognóza centrální banky předpokládala mírné zrychlení meziroční inflace, to však bylo ve skutečnosti o něco výraznější. Zmíněná odchylka skutečnosti od prognózy červnové meziroční inflace byla přitom z velké části dána již vývojem v dubnu a květnu letošního roku. Hlavním důvodem odchylky od prognózy tak zůstává vyšší než očekávaný meziroční růst cen pohonných hmot. Vyšší oproti prognóze byl stejně jako v minulých dvou měsících též meziroční růst regulovaných cen. Prognóza dopadů změn nepřímých daní, cen potravin a korigované inflace bez cen pohonných hmot se naplnila. Korigovaná inflace bez pohonných hmot je v meziročním srovnání nadále výrazně záporná, a odráží tak dosavadní protiinflační působení dovozních cen a utlumené inflační tlaky z domácí ekonomiky.

Odchylka inflace od prognózy ČNB zůstává i v červnu mírná a navíc se i nadále týká omezeného okruhu položek spotřebního koše s obecně kolísavými cenami, takže celkově není prognóza zveřejněnými údaji zpochybněna. Celková inflace se podle ní bude v průběhu letošního roku dále postupně zvyšovat až mírně nad 2procentní cíl ČNB, který krátkodobě přesáhne mimo jiné vlivem již uskutečněných změn nepřímých daní. V roce 2011 pak inflace klesne mírně pod cíl. Měnověpolitická inflace bude zpočátku ležet pod celkovou inflací a bude se na horizontu měnové politiky zezdola přibližovat k cíli."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK