Co týden dal

29.11.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Neměli jste přes týden čas sledovat dění doma nebo v zahraničí? Pak jsou následující řádky určeny právě pro Vás. Připravili jsme pro Vás souhrn nejzajímavějších ekonomických událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma i na našem serveru.

Posledních 7 dní ve světě

Jedním z úkolů Evropské měnové unie bylo upevnit ekonomickou konvergenci mezi členskými státy. Stal se ale pravý opak - a viníkem je Německo. 
Arbitrážní tribunál, který má rozhodnout o výši odškodnění společnosti CME za to, že Česká republika poškodila její investici do televize Nova, vydá konečný nález pravděpodobně až v prvním čtvrtletí příštího roku. 
Čeští zemědělci nebudou dostávat od Evropské unie více peněz, než unie původně slíbila. Brusel jim však nabídne vyšší výrobní kvóty a povolí české vládě, aby zvýšila vlastní dotace zemědělcům. 
Konsorcium firem Toyota a PSA Peugeot Citroen zahájí v prosinci výstavbu nové automobilky v Kolíně. 
Společnost Peugeot rozhodne o případné investici ve výši 700 milionů eur do výstavby výrobní haly v průmyslové zóně Traingle u města Žatce na začátku příštího roku. 

Více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters.

Posledních 7 dní u nás

Vládní privatizační poradce JP Morgan doporučil premiérovi zastavení prodeje Českého Telecomu. Konsorcium TelSource, jež mělo prodávat akcie společně se tátem, totiž nepřistoupilo na cenu, kterou mu za jeho 27procentní podíl nabídla Deutsche Bank. Ministr financí Bohuslav Sobotka uvedl, že tuto skutečnost lze považovat za faktický konec privatizace Českého Telecomu. 
Ministerstvo financí dále navrhuje:
- v novele zákona o spotřebních daních zvýšení spotřební daně z cigaret a lihu od 1.dubna 2003
- snížit daň z příjmů právnických osob postupně na 28 procent ze současných 31 procent, naopak daně z příjmů občanů by zatím růst neměly
- rovněž se připravuje návrh minimální daně pro dlouhodobě ztrátové podniky
- aby daň z přidané hodnoty platili od července roku 2003 všichni podnikatelé, jejichž roční obrat přesáhne dva miliony korun (dosud byly limitem tři miliony korun)
Zvýšení minimální mzdy na 6200 z 5700 korun, které vládě hodlá navrhnout ministr práce Zdeněk Škromach, je podle prezidenta Hospodářské komory ČR Jaromíra Drábka pro podnikatele příliš velkým skokem. Drábek navrhuje zvýšení na 6000 korun. 
Podle studie výzkumného ústavu americké Heritage Foundation zkoumající míru ekonomické svobody je Česká republika na 35.místě ze 161 hodnocených zemí světa. 
Viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer uvedl, že se obává o příliv investic do České republiky, pokud by okolní kandidátské země přijaly euro dříve.

Více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters.

Posledních 7 dní na našem serveru

Každý den pro Vás připravujeme další Finanční triky. Tento týden jsme se věnovali tématu "Kde vzít na vánoční nákupy".

Chcete si každé ráno přečíst zajímavý článek? Zkuste ČLÁNEK DNE na domovské stránce.

Více informací naleznete na www.finance.cz.

Anketa

A jak dopadla tento týden naše anketa? Většina z vás (68%) ma špatné zkušenosti se získáním bankovního úvěru pro malé a střední firmy. Jen 18% vidí reálnou šanci ke získání úvěru.

Anketní otázka zněla: Mají malé a střední firmy šanci získat od banky úvěr?


Ano
Jen některé
Bez šance

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU