Intel udává optimistický tón výsledkové sezoně

14.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


SAN FRANCISCO, 14.července (Reuters) - Firma Intel <INTC.O> v úterý večer oznámila předpovědi marží a tržeb výrazně nad odhady Wall Street...

...díky odolné poptávce po osobních počítačích a serverech, a zmírnila tak obavy z omezování výdajů do technologií.

Skvělé výsledky Intelu udaly optimistický tón výsledkové sezoně v odvětví, když podpořily akcie firem jako Microsoft <MSFT.O> a Cisco <CSCO.O> a také futures na širší akciový index Standard & Poor's 500, jež signalizovaly silné zahájení středeční seance.

Největší výrobce mikročipů na světě očekává ve třetím čtvrtletí rekordní hrubou marži 67 procent s odchylkou několika málo procentních bodů. Tržby nyní předpovídá ve výši 11,2 až 12 miliard dolarů, zatímco analytici očekávali pouze 10,9 miliardy.

"Poptávka byla silnější, než mnozí lidé čekali. Wall Street se obával, že firemní výdaje se budou omezovat kvůli tomu, co se děje v Evropě, ale nebylo tomu tak," řekl John Massey, portfolio manažer ze společnosti SunAmerica Asset Management.

Intel vykázal čistý zisk 2,9 miliardy dolarů čili 51 centů na akcii ve srovnání s čistou ztrátou 398 milionů dolarů neboli 7 centů na akcii před rokem, kdy výsledky firmy zahrnovaly pokutu od Evropské komise ve výši 1,4 miliardy dolarů. Analytici čekali za druhý kvartál zisk 43 centů na akcii.

Tržby společnosti za čtvrtletí ukončené 26.června činily 10,8 miliardy dolarů, přičemž trh čekal 10,25 miliardy. Hrubá zisková marže firmy v tomto období dosáhla 67 procent, zatímco analytici očekávali pouze 64 procenta.

"Když se nyní firmám o něco lépe dýchá, pokud jde o ekonomiku a jejich rozpočty, tak vidíme, jak vyměňují ty čtyři či pět let staré stroje za nové," řekl generální ředitel Intelu Paul Otellini při konferenčním hovoru s analytiky. <^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Graf zisku Intelu najdete na: http://link.reuters.com/gyz37m]

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

(Autoři: Alexej Oreskovic, Alex Dobuzinskis; Přeložil: Tomáš Doležel)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK