Ropa po zprávě o nečekaném růstu zásob v USA klesla pod 77 dolarů

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne ztratily zisky z první části obchodování a americká ropa po výstupu nad 78 dolarů sestoupila zpět až pod 77 dolarů za barel. Ropný trh reagoval oslabením na zprávu o nečekaném vzestupu ropných zásob ve Spojených státech.

Americká lehká ropa WTI, která předtím vystoupila až na 78,57 dolaru, po zprávě klesla až na 76,81 dolaru a o něco později se ustálila mírně nad 77 dolary za barel s denní ztrátou zhruba 40 centů. Severomořská ropa Brent oslabila o 30 centů na zhruba 75,90 dolaru za barel.

Podle Úřadu pro energetické informace při ministerstvu energetiky USA se minulý týden komerční zásoby ropy zvýšily o 360.000 barelů, třebaže analytici čekali všeobecně další čerpání ze zásob v rozsahu kolem 1,4 milionu barelů. Zásoby benzinu, nafty a topného oleje přitom rostly mnohem rychlejším tempem, než se odhadovalo. "Zpráva o nečekaném růstu zásob ropy a produktů je pro ceny všeobecně negativní," řekl agentuře Reuters analytik Mike Zarembski z chicagské firmy Optionsxpress.

Před údaji o zásobách ropu podporovaly příznivé firemní výsledky, zejména zisky banky Morgan Stanley a průmyslové firmy United Technologies. Akciové trhy v Asii a Evropě rostly, americké burzy však po otevření zůstaly bez větších změn, protože investoři čekají, co dnes v Kongresu ke stavu ekonomiky řekne šéf centrální banky Ben Bernanke.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:54 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 75,92 76,22 New York - Nymex WTI září 77,18 77,58

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK