Zisk Credit Suisse stoupl o jedno procento

22.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 22. července (ČTK) - Švýcarské bankovní skupině Credit Suisse se podařilo i přes slabší výkon divize investičního bankovnictví zvýšit ve druhém čtvrtletí zisk o jedno procento na 1,6 miliardy CHF (30,2 miliardy Kč). Bance podle dnešního prohlášení pomohl příliv nových peněz od bohatých klientů a pokračující zisky na akciových trzích.

Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk 1,229 miliardy franků. Čisté příjmy se snížily o dvě procenta na 8,4 miliardy CHF, avšak celkové provozní výdaje rovněž klesly. Credit Suisse je podle tržní kapitalizace druhou největší bankou ve Švýcarsku za UBS.

Zisk divize investičního bankovnictví se však snížil na 784 milionů franků a ve srovnání s loňským rokem byl méně než poloviční. Zisk divize soukromého bankovnictví klesl o sedm procent na 874 milionů franků a divize správy majetku pro bohaté klienty o 17 procent na 633 milionů franku. Bance se však stále daří získávat peníze od klientů. V období duben až červen získala od klientů nové vklady v objemu 13,8 miliardy franků, a to hlavně od klientů v zahraničí.

Banka si od kolapsu finančních trhů v září 2008 vede relativně dobře a zastínila i svého hlavního domácího konkurenta UBS. Analytici však nyní chtějí vidět, jak se vypořádá s množstvím hrozících problémů. Zatím je těžké vyčíslit, jaký vliv bude mít na banku tlak z Německa, které se snaží bojovat proti daňovým únikům. Podle některých analytiků nedávná razie v německých pobočkách Credit Suisse bude mí v příštím čtvrtletí na banku silnější negativní dopad, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK