Japonské akcie klesly pátý den po sobě na třítýdenní minimum

22.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. července (ČTK) - Japonské akcie dnes klesaly pátý den po sobě a jejich hlavní index sestoupil na minimum za tři týdny. Trh srážel středeční projev, v němž šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke vyjádřil obavy z vývoje americké ekonomiky. Jeho vystoupení vyhnalo vzhůru kurz jenu, což oslabilo akcie japonských vývozců. Index Nikkei 225 ztratil 0,6 procenta a končil na 9220,88 bodu, nejníže od 2. července.

Bernanke v pololetní zprávě pro Kongres uvedl, že vyhlídky ekonomického růstu ve Spojených státech jsou nyní velmi nejisté. Dodal, že centrální banka je připravena ekonomiku podpořit novými kroky, pokud by hrozilo, že její oživení se zastaví. To oslabilo akciové trhy a Dow Jonesův index newyorské burzy ztratil více než procento.

Investoři nyní čekají na výsledky zátěžových testů evropských bank. Ty budou zveřejněny v pátek po uzavření trhů.

Dolar na devizovém trhu po Bernankeho vystoupení klesl na sedmiměsíční minimum k jenu a dnes v propadu pokračoval. Ještě více ve středu večer ztratilo euro, protože slova šéfa Fedu vyvolala odliv investorů od akcií a dalších rizikových aktivit včetně měn s vyššími výnosy a vyššími riziky. Dnes v Asii euro mírně oživilo, protože investoři se připravují na výsledky bankovních testů.

Dolar k jenu ke konci tokijského obchodování klesl o 0,7 procenta na 86,47 JPY a navázal na středeční půlprocentní ztrátu. Euro po středečním jednoprocentním propadu oživilo k dolaru o 0,2 procenta na 1,2781 USD

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK