Dolar klesá k 7měs dnu k jenu po projevu Bernankeho

22.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 22.července (Reuters) - Dolar ve čtvrtek klesl na dosah sedmiměsíčního dna vůči jenu poté, co prezident americké centrální banky (Fed)...

...Ben Bernanke řekl, že výhled ekonomiky Spojených států je "nezvykle nejistý", a spustil tak výprodej rizikovějších aktiv.

Bernanke řekl, že Fed je připraven dále uvolnit měnovou politiku, pokud hospodářské zotavení povadne. Výnosy dvouletých státních dluhopisů Spojených států následně klesly na rekordní minimum, což snížilo přitažlivost dolaru oproti jenu. [ID:nN21165172][US/]

Euro, jež prudce oslabilo poté, co Bernankeho komentáře způsobily odklon od akcií a dalších rizikových aktiv, spadlo vůči jenu na dvoutýdenní dno. Vůči dolaru jednotná měna mírně posilovala, ale držela se na spodní hranici pásma, v němž se obchoduje v posledních dnech před pátečním zveřejněním výsledků zátěžových testů evropských bank.

Euro v 10:35 rostlo o 0,5 procenta na 1,2817 dolaru <EUR=>.

Dolar oslaboval o 0,6 procenta na 86,55 jenu <JPY=>, a prohluboval tak středeční ztrátu o 0,5 procenta.

Juki Sakasai, devizový stratég z Barclays Capital, nicméně uvedl, že kurs dolaru k jenu zřejmě prozatím nespadne příliš pod hranici sedmiměsíčního minima.

"To, co Bernanke řekl, je v podstatě totéž, co bylo v zápisu (z jednání Fedu 22. až 23.června). Takže pouze jeho komentáře zřejmě nestlačí kurs dolaru k jenu pod úroveň pásma, v němž se v poslední době obchoduje," řekl Sakasai.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK