Brusel: V EU loni klesl počet padělků, může za to hlavně krize

22.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. července (zpravodaj ČTK) - V Evropské unii loni klesl počet výrobků, které byly zabaveny celníky na vnějších hranicích EU kvůli porušení práv k duševnímu vlastnictví. Zabaveno bylo 118 milionů předmětů, zatímco o rok dříve to bylo 178 milionů věcí. Šlo například o padělaná CD, DVD, elektroniku či obuv. Informovala o tom dnes Evropská komise. Podle ní za propad může z velké části ekonomická krize. Většina zadržených věcí pocházela z Číny.

Meziročně klesl i počet šetření. Zatímco předloni jich bylo 49.000, tak v roce 2009 to bylo 43.500. Předtím množství intervencí celních úřadů napříč 27člennou EU postupně každoročně narůstalo, a to od roku od roku 2001.

Brusel podotkl, že za nárůstem v roce 2008 lze hledat zejména některé rekordní zátahy, při nichž byly zadrženy obrovské zásilky padělaných CD a DVD. Loni podobné akce v také míře nebyly.

Nejvíce intervencí celníků se loni týkalo oděvů (27 procent). Co se vlastního počtu zadržených věcí týká, tak na prvním místě jsou jednoznačně tabákové produkty (35 milionů kusů).

Zhruba 64 procent všech zadržených věcí pocházelo z Číny. V roce 2008 z nejlidnatější země světa bylo 54 procent. U některých produktů ale byly hlavními zdroji jiné země - třeba u potravin a nápojů Turecko, u léků Spojené arabské emiráty a u hraček a her Egypt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK