AL INVEST Břidličná loni zdvojnásobil zisk, tržby mu klesly

22.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Břidličná (Bruntálsko) 22. července (ČTK) - Výrobce hliníkových polotovarů a obalů AL INVEST Břidličná loni více než zdvojnásobil zisk před zdaněním na 118,2 milionu korun. Tržby bývalých Kovohutí Břidličná se naopak meziročně propadly o 15,6 procenta na 3,2 miliardy korun. Vlivem hospodářské krize firma čelila třetinovému propadu zakázek pro automobilový průmysl. ČTK to zjistila z výroční zprávy společnosti.

Dramatický úbytek zakázek pro automobilový průmysl a stavebnictví zaznamenala firma v první polovině loňského roku, ve druhém pololetí se jí podařilo dodávky pro strategické zákazníky stabilizovat. Firma se také více zaměřila na výrobu pro potravinářský průmysl, který krize tolik nezasáhla. Díky tomu se jí loni podařilo udržet celkový pokles prodeje do pěti procentních bodů, uvedl v tiskové zprávě výkonný ředitel Robert Macek.

Téměř 100 procent akcií AL INVESTU koupila v roce 2005 investiční společnost AIB CZ od těžební společnosti OKD. Ta ji získala v rámci skupiny Karbon Invest, která hliníkářskou firmu koupila v roce 2001 v konkurzu pod dřívějším názvem Kovohutě Břidličná. Cínové a olověné zboží se v Břidličné vyrábělo již ve 30. letech minulého století.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK