Telefónica překvapila vyšším ziskem i tržbami; roste v zahraničí

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 29. července (ČTK) - Španělská telekomunikační společnost Telefónica hospodařila v prvním pololetí s čistým ziskem 3,78 miliardy eur (asi 94,4 miliardy Kč), zatímco tržby činily 29,05 miliardy eur (asi 725,8 miliardy Kč). Informovala o tom dnes agentura Reuters. V obou případech je to lepší výsledek, než se čekalo. Srovnání se stejným obdobím loni prozatím není k dispozici.

Telefónica je největším mobilním operátorem v eurozóně, v poslední době ale expanduje hlavně v zemích Latinské Ameriky. Například ve středu oznámila, že získá kontrolu nad společností Vivo. Ta je největším mobilním operátorem v Brazílii.

Právě růst v zahraničí firmě do značné míry kompenzuje pokles příjmů na španělském trhu. Pololetní zpráva nicméně ukázala, že i v tomto segmentu se Telefónica zlepšila; pokles tržeb se sice nezastavil, tempo poklesu ale firma dokázala alespoň zpomalit.

Telefónica působí ve více zemích světa. Ovládá i bývalý telekomunikační monopol v České republice, který dnes nese název Telefónica O2 Czech Republic. Česká součást oznámila výsledky už ve středu a ve srovnání se svou matkou si vede hůře. Konsolidovaný čistý zisk jí v pololetí klesl o téměř 24 procent na 4,35 miliardy Kč, výnosy klesly o 6,6 procenta na 27,8 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK