Reuters: Panasonic chce zbytek Sanya; chystá masivní emisi akcií

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. července (ČTK) - Japonská elektrotechnická skupina Panasonic má v úmyslu koupit zbývající podíl v jiné japonské firmě Sanyo, kterou už částečně vlastní, a koupit i zbytek akcií své součásti Panasonic Electric Works. Tvrdí to zdroje agentury Reuters, podle nichž zřejmě půjde o jednu z nejvýznamnějších transakcí svého druhu v Japonsku.

Panasonic informace nepotvrdil a zatím jen uvedl, že v této věci nebylo o ničem rozhodnuto. Podle zdrojů by ale mohl za zbytek akcií v obou firmách zaplatit v přepočtu až deset miliard dolarů (asi 192 miliard Kč). Obě firmy by pak měl ve stoprocentním vlastnictví.

Díky převzetí zbytku Sanya a jedné ze svých součástí by se pak mohl více zaměřit na takzvaný zelený byznys. Panasonic už loni získal kontrolu nad Sanyem, které se hodně věnuje výrobě nabíjecích baterií. Tomuto sektoru se obecně předpovídá velmi dobrá budoucnost.

Několik zdrojů také agentuře sdělilo, že Panasonic chystá emisi nových akcií až za 500 miliard jenů (asi 5,7 miliardy USD; 110 miliard Kč). Právě výnos z prodeje emise má firmě pomoci nákup zbylých podílů financovat. Na záměr Panasoniku, byť oficiálně nepotvrzený, reagovaly akcie firmy na burze v Tokiu propadem až o osm procent. Naopak akcie společnosti Sanyo 28 procent přidaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK