VERZE 2-Unipetrol čeká za Q2 provozní zisk lepší než v Q1

29.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Provozní zisk přesáhne 517 mil Kč v prvním...

...čtvrtletí

* Kombinované marže stouply na úroveň před krizí

* Akcie rostou o 3,41 pct

(přidává podrobnosti, cenu akcií, komentář analytika)

PRAHA, 29.července (Reuters) - Unipetrol <UNPEsp.PR> očekává za druhý kvartál kladný provozní výsledek, který by měl přesáhnout provozní zisk 517 milionů korun v prvním kvartálu, uvedla rafinérská a petrochemická skupina ve čtvrteční zprávě.

Unipetrol oznámil v předběžné informaci o hospodaření, že jeho rafinerské marže proti předchozímu kvartálu mírně klesly, nicméně v petrochemii dále posilovaly. Kombinované marže tak dosáhly úrovně před ekonomickou krizí.

Společnost ovládaná ze 63 procent polským koncernem PKN Orlen <PKNA.WA> se v minulém roce potýkala s útlumem poptávky a pět kvartálů v řadě vykazovala čistou ztrátu. Ztrátovou sérii ukončila až v prvních třech měsících letošního roku.

Firma uvedla, že objem zpracované ropy stoupl ve druhém čtvrtletí meziročně o 28 procent a proti prvnímu kvartálu o 14 procent. Prodeje rafinérských produktů vyskočily meziročně o 27 procenta a mezikvartálně o 31 procent.

Akcie Unipetrolu po zprávě vyskočily o 3,41 procenta a v 10:00 se obchodovaly za 212 korun. Index pražské burzy PX <.PX> posiloval o 0,35 procenta.

"Pozitivní je tam hlavně zvýšení objemu v rafinérské divizi," řekl analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. "Je to dobré znamení, znamená to velké oživení poptávky."

Kompletní finanční ukazatele zveřejní společnost 31.srpna.

(Autoři: Jan Korselt a Roman Gazdík; Editoval: Tomáš Doležel)

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK