Inspekce nařídila kvůli dioxinům stáhnout z pultů tresčí játra

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. července (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při plošné kontrole tresčích jater v konzervě odhalila pět šarží výrobků různých značek, které obsahovaly nadlimitní množství dioxinů a bifenylů. Všechny pocházely z Polska. Prodejci je musejí stáhnout z pultů. Inspekce preventivně nařídila stáhnout všechny šarže včetně těch, jejichž vzorky netestovala. Zákaz inspekce uvolní až poté, co se prokáže, že jsou bezpečné, uvedla v tiskové zprávě mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Inspektoři v laboratořích zkoumali obsah dioxinů a polychlorovaných bifenylů. Limit v tresčích játrech činí 25 pikogramů na gram. "Hned u pěti vzorků byl tento limit překročen. Ve všech pěti případech se jedná o výrobky původem z Polska. Dva výrobky patří mezi privátní značky obchodních řetězců," uvedla Šmídtová.

Konzervy, u kterých byl potvrzen nadlimitní nález, mají dlouhé datum trvanlivosti. Pokud si je spotřebitelé už koupili, neměli by je jíst, ačkoliv neznamenají pro člověka akutní zdravotní riziko.

Jde o tresčí játra Giana ve vlastním oleji s trvanlivostí do 31. prosince 2012, stejný typ jater značky Dle Gusta s trvanlivostí do 30. listopadu a Nekton Tresčí játra ve vlastním oleji s datem minimální trvanlivosti do 31. ledna 2013. Zvýšený obsah dioxinů a bifenylů našli inspektoři také v játrech Albert Quality se stejnou trvanlivostí a výrobku značky Five star, který mají spotřebitelé zkonzumovat do 31. prosince 2012. Přesné informace o výrobcích včetně fotografií najdou zájemci na webových stránkách SZPI.

Dioxiny jsou vysoce toxické a karcinogenní látky, které se velmi pomalu rozkládají. Představují tak velké riziko pro životní prostředí. Jsou nerozpustné ve vodě, naopak se dobře váží na tukové tkáně v lidském těle. Karcinogenní jsou také polychlorované bifenyly. Mohou narušovat hormonální rovnováhu nebo imunitní systém. Hromadí se v živočišných tucích, do lidského těla se dostávají takřka výhradně potravou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK