Panasonic potvrdil nákup Sanya i masivní emisi akcií

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. července (ČTK) - Přední japonský výrobce elektroniky Panasonic potvrdil, že se chystá koupit zbývající část jiné japonské společnosti Sanyo Electric, ve které už má většinový podíl. Panasonic rovněž koupí zbývající podíl ve společnosti Panasonic Electric Works a na obě akvizice vynaloží až 818,4 miliardy jenů (asi 179,4 miliardy Kč).

Firma také podle agentury Reuters oznámila, že vydá nové akcie až za 500 miliard jenů (asi 110 miliard Kč). Právě z výnosů za nové akcie chce nákup obou podílů financovat.

Díky akvizicím by se Panasonic mohl více zaměřit na takzvaný zelený byznys. Firma už loni získala kontrolu nad Sanyem, které se výrazně věnuje výrobě nabíjecích baterií. Tomuto sektoru se obecně předpovídá velmi dobrá budoucnost. Panasonic má zájem výrazněji se etablovat i na trhu solárních panelů.

Převzetí zbylých akcií chce firma dokončit do dubna příštího roku. Akcie Sanya ještě před oznámením transakce zpevnily o více než 20 procent, neboť o záměru už se předem spekulovalo. Naopak Panasonic oslaboval a jeho akcie si odepsaly téměř osm procent.

Panasonic už má v Sanyu 50,05 procenta, a tedy těsnou kontrolní většinu. Sanyo se dlouhodobě potýká se ztrátovým hospodařením, má však silné pozice nejen ve výrobě nabíjecích baterií, ale i ve zmíněném segmentu solárních článků. Panasonic Sanyo ovládnul koncem loňského roku.

Ve společnosti Panasonic Electric Works má Panasonic 51 procent akcií. Tento podnik se zaměřuje hlavně na výrobu elektrického zařízení pro budovy a další stavby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK