Japonská automobilka Nissan se vrátila k zisku

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. července (ČTK) - Japonská automobilka Nissan Motor v prvním finančním čtvrtletí vydělala 106,6 miliardy jenů (asi 23 miliard Kč) po ztrátě 16,5 miliardy jenů před rokem. Oznámila to dnes firma. Za návratem k zisku stálo oživení světové poptávky po automobilech.

Tržby společnosti ve čtvrtletí končícím v červnu meziročně stouply o 35 procent na 2,05 bilionu jenů. "Výsledky Nissanu za první čtvrtletí jsou dobré. Naše oživení je silné a rychlejší, než se plánovalo," uvedl generální ředitel společnosti Carlos Ghosn. Ten stojí rovněž v čele francouzského výrobce automobilů Renault, který v Nissanu vlastní 44 procent akcií.

Ghosn ale rovněž upozornil, že přetrvávají problémy kvůli nejistotě ohledně oživení světové ekonomiky, stoupajícím nákladům na suroviny a výkyvům na devizových trzích. Poptávka po automobilech Nissan však podle něj zůstává silná.

Firma ve čtvrtletí zvýšila prodej o 32 procent na 954.000 vozů. Automobilka hodlá v tomto finančním roce uvést na trh celkem deset modelů, včetně elektromobilu Leaf. Předpokládá, že její celoroční zisk bude činit 150 miliard jenů. "Věříme, že dosáhneme své prognózy," uvedl Ghosn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK