Ohlášené privatizace v Rusku se mohou zúčastnit i cizinci

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. července (ČTK) - Avizovaná privatizace státního majetku v Rusku se bude týkat i cizinců. Řekla to dnes tamní ministryně hospodářství Elvira Nabiullinová. Rusko chce v rámci největšího rozprodeje majetku od 90. let minulého století získat v přepočtu až 29 miliard dolarů (asi 558 miliard Kč). Výnos hodlá vláda použít na snížení deficitu veřejných financí.

"Podíl státu (na ekonomice) je příliš vysoký, postupně musí klesnout," řekla ministryně novinářům. "Privatizace je pro nás i jednou z možností, jak ovlivnit strukturu hospodářství," dodala. Podíly ve státních podnicích se budou prodávat prostřednictvím trhu.

O chystaném prodeji ruského státního majetku se spekulovalo několik dnů, až do středy ale nebylo jasné, jakým způsobem se uskuteční. Mezi potenciálními zájemci panovaly obavy, zda bude proces transparentní. Pokud se ale bude majetek prodávat na trhu, jak vládní činitelé slibují, měly by pochybnosti zmizet.

"Prodáme na trhu významné podíly ve státních společnostech," potvrdil ve středu ruský ministr financí Alexej Kudrin. Informované zdroje na chystaný prodej upozornily už o víkendu. "Máme v plánu si nechat kontrolní podíly," dodal. Podrobnosti mají být dohodnuty na dnešní schůzi vlády.

"Cena (aktiv) bude stanovena veřejně a v souladu s tržními cenami," poznamenal Kudrin. Za účelem prodeje budou podle něj vypsány tendry. "Naprosto vylučujeme situaci, že někdo někomu něco prodá za uměle nízkou cenu," řekl.

Vláda chce podle Kudrina v příštím roce z prodeje získat kolem deseti miliard dolarů. Firmy, které se budou v aukci prodávat, ale nejmenoval. Na tom by se měla vláda rovněž shodnout až na dnešní schůzi. Na ní se bude kromě prodeje státního majetku zabývat i návrhem rozpočtu na léta 2011 až 2013.

Pokud vláda plán privatizace schválí, bude avizovaný rozprodej majetku nejambicióznějším privatizačním počinem od éry prezidenta Borise Jelcina. Tehdy se ale ke státnímu majetku dostali lidé, kteří měli správné kontakty na státní úředníky. Tato éra zrodila takzvané ruské oligarchy, kteří mají podíly v předních těžebních společnostech.

Investoři obecně vítají plán prodat v příštích třech letech menšinové podíly v klíčových státních podnicích. Zajímá je ale také transparentnost celého procesu.

V Rusku se budou v roce 2012 konat prezidentské volby a předpokládá se, že chystaná privatizace má právě před touto událostí pomoci zalepit díry v rozpočtu. Volby totiž budou vyžadovat, aby vláda zachovala různé výdaje na sociální zabezpečení, a naklonila si tak voliče. A to s sebou nese nutnost zajistit si dostatek peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK