Sanofi-Aventis zvýšil zisk, chystá prý nabídku na firmu Genzyme

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 29. července (ČTK) - Francouzský výrobce léků Sanofi-Aventis, který je majitelem české Zentivy, zvýšil ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 61 procent na 1,7 miliardy eur (42 miliard Kč) díky poklesu nákladů na restrukturalizaci. Oznámila to dnes firma. Podle zdrojů agentury Reuters nyní Sanofi-Aventis připravuje nabídku na převzetí americké biotechnologické skupiny Genzyme až za 18,7 miliardy dolarů (354 miliard Kč).

Firma chce podle zdrojů tímto krokem rozšířit svou nabídku a kompenzovat ztrátu patentové ochrany na některé klíčové léky v příštích letech. Převzetí firmy Genzyme by bylo největší akvizicí společnosti Sanofi-Aventis od roku 2001.

Sanofi-Aventis se dnes ke zprávám o plánované nabídce nevyjádřila. "Není možné komentovat zvěsti a spekulace," uvedl generální ředitel společnosti Christopher Viehbacher. Zopakoval nicméně, že nevylučuje možnost větší akvizice, pokud by firma viděla příležitost k dosažení růstu.

Tržby společnosti ve druhém čtvrtletí stouply o pět procent na 7,78 miliardy eur navzdory konkurenci ze strany generických léků, což jsou kopie přípravků s prošlou patentovou ochranou.

Sanofi-Aventis vznikla v srpnu 2004, když francouzská společnost Sanofi-Synthélabo převzala svého rivala Aventis. Skupina je stoprocentním vlastníkem Zentivy, která patří mezi největší výrobce generických léků ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK