Výrobce pneumatik Continental prudce zvýšil provozní zisk

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 29. července (ČTK) - Německý výrobce pneumatik a automobilových součástek Continental v prvním pololetí prudce zvýšil provozní zisk na 1,3 miliardy eur (32 miliard Kč) z 249 milionů eur před rokem díky oživení na světových automobilových trzích. Oznámila to dnes firma, která působí rovněž v České republice.

Tržby meziročně stouply o 40 procent na 12,7 miliardy eur. Firma potvrdila, že v celém letošním roce počítá s nárůstem tržeb minimálně o 15 procent. Společnost očekává rovněž výrazný nárůst celoročního provozního zisku, napsala agentura Reuters.

Akcie firmy navzdory dobrým výsledkům oslabily. "Nikdo se teď nestará o výsledky za první pololetí. Otázkou je, jak bude vypadat druhé pololetí," uvedl analytik David Arnold ze společnosti Credit Suisse.

Poptávka po automobilech byla těžce zasažena světovou hospodářskou a finanční krizí. Řada evropských zemí se proto rozhodla podpořit prodej zavedením šrotovného, což vedlo k růstu poptávky. S ukončováním programů šrotovného však poptávka začíná opět oslabovat.

V České republice vlastní Continental otrokovického producenta pneumatik Barum a jičínskou výrobu brzdových posilovačů a válců pro automobily Teves. Divize pro výrobu automobilové elektroniky VDO má v Česku další čtyři továrny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK