Holding KKCG se stal jediným vlastníkem Moravských naftových dolů

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Holding KKCG podnikatele Karla Komárka se dnes stal jediným vlastníkem skupiny Moravských naftových dolů (MND). KKCG odkoupil 62 procent MND od akcionářů E.ON Ruhrgas International a Slovenský plynárenský priemysel, kteří tak MND opustili. Po dnešní valné hromadě MND o tom ČTK informoval mluvčí KKCG Daniel Plovajko.

Spory o MND trvaly čtyři roky a doprovázely je desítky soudních žalob. Prodej podílů firem E.ON a Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v MND schválil v květnu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Fúze podle něj nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže.

Majetek, který si jednotlivé strany rozdělily, se odhaduje na 30 až 35 miliard korun. Dosud vlastnila 48,18 procenta Moravských naftových dolů společnost Europgas, která patřila rovným dílem KKCG a německé společnosti E.ON Ruhrgas. Dalších 51,82 procenta vlastnila společnost SPP Bohemia, která opět rovným dílem patřila Europgasu a Slovenskému plynárenskému priemyslu. Holding KKCG tak od E.ON získal zbývající poloviční podíl v Europgasu, podíl ve společnosti SPP Bohemia přenechal slovenskému partnerovi výměnou za akcie právě MND.

KKCG nyní plánuje další rozvoj aktivit MND, mezi které patří zejména vyhledávání a těžba ropy a zemního plynu v ČR a ve světě. Firma bude také pokračovat ve výstavbě a provozování podzemních zásobníků plynu v ČR a ve střední Evropě a v servisní a vrtné činnosti pro ropný průmysl v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK