Wall Street klesá v obavách o výhled tech.sektoru

30.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 30.července (Reuters) - Americké akcie ve čtvrtek při volatilním obchodování oslabily poté, co slabé výhledy od technologických...

...společností a pesimistické komentáře představitele americké centrální banky (Fed) neposkytly investorům mnoho důvodů k nákupům.

Trh tento týden čelí při svém růstu potížím. Index S&P 500 klesl třetí den v řadě a narazil na rezistenci poblíž hladiny 200denního pohyblivého průměru, když investoři hledali katalyzátor, jenž by akcie vytáhl výš.

Páteční zpráva ministerstva obchodu o hrubém domácím produktu (HDP) za druhý kvartál bude dalším ukazatelem síly oživení, jemuž, soudě podle řady jiných slabých ekonomických údajů, zřejmě dochází dech.

Investoři využili čtvrtečního oslabení k výhodným nákupům, a to zejména v technologickém sektoru, jenž během seance klesal více než o 1 procento poté, co firmy Nvidia <NVDA.O> a Symantec <SYMC.O> předložily slabé výhledy.

Technologický index PHLX <.SOXX> se zotavil z denního dna poblíž úrovně 200denního pohyblivého průměru, kterou investoři sledují jako ukazatel dalšího směřování trhu.

"Pokaždé, když dojde k takovémuto poklesu, vypadá to jako velmi dobrá příležitost pro koupi," řekl Craig Ellis, ředitel Caris & Company. "Investoři projevili velký zájem o další akcie předních společností, ale čekali na vhodný moment."

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> uzavřel poklesem o 0,29 procenta na 10.467,16 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 0,42 procenta na 1101,53 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 0,57 procenta na 2251,69 bodu.

Prezident Fedu v St.Louis James Bullard řekl, že jej znepokojuje riziko, že by se Spojené státy mohly ocitnout ve stejné patové situaci jako Japonsko, kde klesají ceny i investice.

"Pokaždé, když řeknete, že by to ve Spojených státech mohlo vypadat jako v Japonsku, musí to být vnímáno negativně," řekl Michael Sheldon, hlavní stratég trhu ze společnosti RDM Financial.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK