VERZE 2-Erste hlásí za Q2 nižší zisk kvůli špatným úvěrům

30.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Čistý zisk za 2.kvartál 217 mil eur, trh čekal 223...

...milionů

* Oprávky na špatné úvěry nad odhady kvůli velkým klientům

* Nárůst špatných úvěrů v Q2 zrychluje, oprávky rostou

* Banka potvrzuje prognózu celoroční stagnace oprávek rizika

* Akcie na pražské burze klesají o 3,1 procenta

(přidává podrobnosti, souvislosti, citaci)

VÍDEŇ, 30.července (Reuters) - Erste Group Bank <ERST.VI>, třetí největší banka v rozvíjející se Evropě, vykázala za druhý kvartál zisk těsně pod odhady trhu kvůli vyšším oprávkám na špatné úvěry a zvláštní bankovní dani v Maďarsku a její akcie na pražské burze ztrácely 3,1 procenta.

Rakouská skupina <ERSTsp.PR>, jež vlastní největší banky v Česku a v Rumunsku, v pátek uvedla, že špatné úvěry rostly ve druhém čtvrtletí rychlejším tempem, což vedlo k vyšším oprávkám než v prvním kvartále.

Za kvartálním nárůstem opravných položek stála hlavně platební neschopnost velkých firemních klientů.

Čistý zisk banky oproti stejnému období před rokem klesl o 17 procent na 217 milionů eur i kvůli oprávce na zvláštní bankovní daň v Maďarsku, již tamní vláda plánuje zavést, aby zacelila mezeru v rozpočtu.

Analytici oslovení Reuters v průměru očekávali, že zisk banky klesne pouze o 14 procent, a předpovídali také celkově stabilní oprávky na špatné úvěry a prudký pokles výnosu z obchodování kvůli volatilním trhům. [ID:nSCH956263]

Vysoké marže umožnily Erste a konkurenčním bankám UniCredit <CRDI.MI>, Raiffeisen International <RIBH.VI> a KBC <KBC.BR> zůstat v regionu v ziskovosti, investoři však hledají signály obratu v cyklu špatných úvěrů, jenž by podpořil návratnost.

Generální ředitel Andreas Treichl zopakoval předpověď, že rizikové oprávky zůstanou na loňské úrovni zhruba 2 miliard eur, což by ukazovalo na mírný pokles ve druhém pololetí, přičemž růst podle Treichla zůstane tlumený.

"Očekáváme, že objemy spotřebitelských úvěrů ve střední a východní Evropě zůstanou v průběhu tohoto roku nízké," uvedla Erste. "Obecné zlepšení provozních podmínek by mělo mít pozitivní, byť postupný, dopad na kvalitu aktiv."

Akcie Erste tento týden posílily o 6 procent poté, co dobře obstála v zátěžových testech evropských bank a regulátoři zmírnili některá chystaná pravidla pro kapitál bank.

Ve čtvrtek akcie uzavřely na 32,45 eura, a za letošní rok tak posílily o 24,5 procenta. Mezi evropskými bankami tak Erste patří k nejúspěšnějším. Páteční seanci však zahájily poklesem o 3,1 procenta na pražské burze a se ztrátou o 2,3 procenta ve Vídni.

Banka uvedla, že plánuje splatit státní pomoc ve výši 1,2 miliardy eur, již obdržela loni, jakmile bude mít "zcela jasno" o kapitálových pravidlech Basel III. Treichl dodal, že banka za tímto účelem nebude navyšovat kapitál.

Erste ve druhém čtvrtletí zvýšila ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier I na 8,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK