Samsung očekává slabší zisk po rekordním 2.kvartále

30.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


SOUL, 30.července (Reuters) - Samsung Electronics <005930.KS>, největší světový výrobce paměťových čipů, v pátek vykázal rekordní...

...čtvrtletní zisk, varoval však před slabšími maržemi a pomalejším růstem zisku kvůli poklesu cen polovodičů a plochých obrazovek a silnější konkurenci na poli smartphonů.

Předseda představenstva Lee Kun-hee, ve svých 68 letech nejbohatší a nejvlivnější podnikatel v Jižní Koreji, čelí náročnému úkolu udržet hybnou sílu společnosti, na niž se dotahují konkurenti jako Sony <6758.T>, zatímco sektoru čipů hrozí v případě oslabení poptávky nadbytek zásob.

Menší rivalové LG Display, Hynis a AU Optronics <2409.TW> již varovali, že ceny LCD a paměťových čipů ve třetím čtvrtletí zřejmě klesnou. [ID:nSGE66L0C3] [ID:nTOE66P04L]

"Bude to náročné období i pro lídry trhu, jako je Samsung, protože sílí obavy z celkového zpomalení poptávky po informačních technologiích," řekl Kim Jae-dong, fond manažer společnosti SEI Asset Korea.

"Pozornost se nyní přesouvá na Spojené státy, kde rostou zásoby a klesá poptávka. A s prohlubujícími se obavami z globálního ekonomického zpomalení budou investoři citlivější na jakékoli negativní zprávy."

Sám Samsung varoval, že ceny v jeho klíčové divizi paměťových čipů ve druhém pololetí klesnou kvůli převisu nabídky nad poptávkou, neboť prodeje počítačů a jiného spotřebního zboží by mohly zasáhnout obavy z utahování měnové politiky v Číně a evropské dluhové krize.

Na poli mobilních telefonů, kde je Samsung světovou dvojkou za finskou Nokií <NOK1V.HE>, jej na domácím trhu ohrožuje také Apple <AAPL.O>, který zde letos prodal více než 800.000 iPhonů.

Samsung dále soutěží s firmami Sony v oblasti plochých televizorů, LG Display <034220.KS> na poli plochých obrazovek a Toshiba <6502.T> a Hynix <000660.KS> ve výrobě polovodičů.

Akcie Samsungu, jehož tržní hodnota činí 113 miliard dolarů, v pátek uzavřely poklesem o 2,1 procenta.

<^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Přehled zpráv o globálním prodeji telefonů: [ID:nLDE66R052]

Podrobná tabulka výsledků Samsungu: [ID:nTOE66T016]

Komentáře analytiků: [ID:nTOE66S07R]

Graf výsledků Samsungu: http://r.reuters.com/mes42n

Graf globál.prodejů telefonů: http://link.reuters.com/naz89m

Specifikace iPhonu vs Galaxy: http://r.reuters.com/xap73m

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

Samsung vykázal za období od dubna do června provozní zisk 5,01 bilionu wonů (4,23 miliardy dolarů), jímž překonal průměrný odhad analytiků oslovených Thomson Reuters I/B/E/S ve výši 4,86 bilionu.

Firma tak téměř zdvojnásobila zisk proti výsledku 2,67 před rokem, a současně překonala předchozí čtvrtletní rekord 4,4 bilionu z prvního kvartálu.

Za celý rok 2010 má Samsung podle předpovědí analytiků dosáhnout provozního zisku 19 bilionů wonů, který by představoval meziroční nárůst o 74 procent.

(1 dolar = 1185 wonů)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK