Korb: Garanční fond obchodníků začal loni tvořit finanční rezervu

01.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. srpna (ČTK) - Garanční fond obchodníků s cennými papíry začal loni poprvé za jeho více než desetiletou historii vytvářet finanční rezervu. V rozhovoru pro ČTK to uvedl generální ředitel garančního fondu Jiří Korb. Fond má aktuálně k dispozici prostředky o objemu 270 milionů korun, z toho musí ještě vyplatit odměny advokátům z minulých let. Zárodek rezervního fond tak bude podle Korba činit zhruba 200 milionů korun.

Podle připravované evropské legislativy, která by měla začít platit v příštím roce, by si měl fond postupně vytvořit rezervu 0,5 procenta pojištěného majetku. Problém ale je v tom, že údaje o celkovém objemu pojištěného majetku žádná instituce v ČR nesleduje. "Pokud to takto unie nařídí, nevím, jakým způsobem to budeme počítat, ale budeme muset," uvedl Korb.

Majetek zákazníků je nyní ze zákona pojištěn do 20.000 eur (asi půl milionu korun), podle návrhu nové směrnice by se měl limit zvýšit na 50.000 eur. "Klientů, kterých se navýšení dotkne, je v ČR poměrně málo," řekl Korb.

Dalším problémem připravované legislativy bude podle Korba délka lhůty, kterou má fond na výplatu náhrad. V současnosti má fond na vyplacení odškodnění 90 dní od ověření správnosti údajů, které mu předloží konkurzní správce zkrachovalého obchodníka. Podle návrhu směrnice by měla lhůta pro výplatu činit devět měsíců od krachu obchodníka.

"Budeme se snažit, aby v zákoně nadále zůstala formulace "po ověření". Kdyby tam tato formulace nemohla být, znamenalo by to pro nás velký problém," upozornil Korb. Fond měl totiž v minulosti problémy s kvalitou informací od konkurzních správců, v kauze KTP Quantum například obdržel spolehlivá data až po šesti letech od krachu obchodníka.

Korb by uvítal, kdyby měl fond možnost ovlivnit tvorbu legislativy podle zkušeností, které získal v předchozích kauzách. "Vidíme velké množství vad v různých zákonech, které nám brání a často způsobují nesmyslné rozsudky," uvedl.

Za loňský rok získal fond ze zákonem stanovených odvodů brokerů a investičních společností více než 110 milionů korun, v roce 2008 to bylo přes 123 milionů korun. Účastníci kapitálového trhu odvádějí do fondu dvě procenta z objemu přijatých poplatků a provizí za poskytnuté investiční služby v posledním roce, nejméně však 10.000 korun.

Fond nyní dluží ze státní bezúročné půjčky 1,14 miliardy korun, které musí splatit do konce roku 2083. Vedle půjčky fond předloni přijal 800milionovou nevratnou státní dotaci.

Garanční fond, který vznikl v roce 2001, vyplatil do konce letošního června klientům devíti zkrachovalých obchodníků na náhradách přes 1,8 miliardy korun. Za poslední rok a půl to bylo téměř 63 milionů korun. Na zbývajících náhradách má fond vyplatit klientům šesti zkrachovalých obchodníků přes 88 milionů korun.

O náhradu požádalo za více než deset let existence fondu přes 24.000 zákazníků. Největší kauzou byl krach společnosti KTP Quantum v březnu 2002. O náhradu se přihlásilo téměř 20.000 klientů, kterým fond vyplatil bezmála 1,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK