Čínská Geely dnes údajně dokončí převzetí firmy Volvo Cars

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 2. srpna (ČTK) - Čínská automobilka Geely dnes dokončí převzetí švédského výrobce osobních vozů Volvo Cars. Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený se situací. Geely se letos dohodla na koupi firmy Volvo Cars za 1,8 miliardy dolarů (zhruba 34 miliard Kč) od americké automobilky Ford Motor.

Transakce, která je dosud největším čínským převzetím zahraniční automobilky, již tento měsíc získala souhlas Evropské komise i čínské vlády. "Pro Geely by tato transakce mohla znamenat zlepšení image a povědomí o její značce," uvedl analytik Wang Ťing ze společnosti Phillip Securities.

Hlavním úkolem firmy Geely nyní podle agentury Reuters bude obnovit dlouhodobou ziskovost švédského podniku. Automobilka Volvo Cars za loňský rok vykázala hrubou ztrátu 653 milionů dolarů. Prodala celkem 334.000 vozů a utržila 12,4 miliardy dolarů.

Geely v březnu uvedla, že do švédského podniku hodlá investovat 900 milionů dolarů. Upozornila, že Geely a Volvo Cars budou nadále působit samostatně a budou vyrábět každá své automobily.

Ford koupil Volvo Cars v roce 1999 za 6,5 miliardy dolarů od švédské skupiny Volvo, která se nyní soustřeďuje na výrobu nákladních vozů. Americká automobilka již v rámci snahy o zlepšení hospodářských výsledků prodala luxusní značky Aston Martin, Jaguar a Land Rover. Firma loni uvedla, že se hodlá zaměřit jen na hlavní značky Ford, Lincoln a Mercury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK