Zisk banky BNP Paribas díky nižším rezervám vzrostl o 31 pct

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 2. srpna (ČTK) - Francouzské bance BNP Paribas stoupl ve druhém čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 31 procent na 2,1 miliardy eur (52,1 miliardy Kč). Hospodaření podpořil pokles rezerv na ztrátové úvěry a silný výkon divize drobného bankovnictví. BNP Paribas, která je největší francouzskou bankou s akciemi na burze, to uvedla v dnešním prohlášení.

Banka minulý měsíc úspěšně prošla zátěžovými testy Evropské unie, stejně jako ostatní velké banky v unii. Rezervy na ztrátové úvěry se snížily na 1,1 miliardy eur a ocitly se nejníže za dva roky. Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali v průměru zisk 1,7 miliardy eur a rezervy 1,5 miliardy eur.

Divizi firemního a investičního bankovnictví klesly ve čtvrtletí příjmy o 30 procent. Důvodem byl propad aktivity na kapitálových trzích, který negativně ovlivnil výsledky i americké banky Goldman Sahcs a Deutsche Bank. Divizi drobného bankovnictví se však dařilo díky vyššímu zájmu o úvěry a růstu vkladů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK