Prodej aut v Japonsku v červenci stoupl o 15 procent

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. srpna (ČTK) - Prodej automobilů v Japonsku v červenci meziročně stoupl o 15 procent na 333.403 vozů. Oznámila to dnes japonská asociace obchodníků s automobily. Údaje nezahrnují miniautomobily, což jsou vozy s obsahem motoru do 660 kubických centimetrů.

Největší japonská i světová automobilka Toyota Motor zvýšila domácí prodej bez zahrnutí luxusní značky Lexus o více než 19 procent. Domácí prodej konkurenta Nissan Motor stoupl zhruba o dvě procenta a prodej rivala Honda Motor o 14,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Toyota však podle nedávné zprávy japonské zpravodajské agentury Kjódó hodlá od října snížit domácí produkci zhruba o 20 procent. Očekává prý pokles poptávky poté, co japonská vláda přestane poskytovat subvence na nákup ekologických automobilů.

V celém loňském roce se prodej aut v Japonsku snížil o 9,1 procenta na 2,9 milionu vozů a poprvé od roku 1971 se dostal pod tři miliony. Po započítání minivozů prodej klesl o 9,3 procenta na 4,6 milionu vozů, což byl nejnižší počet za 31 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK