Wall St uzavřel červenec jako nejlepší měsíc za rok

02.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie uzavřely páteční seanci bez větších změn, ovšem Wall Street završil nejlepší měsíc za rok poté, co výsledková sezona...

...pokračovala řadou silných čísel, jež vyvážila vliv slabých údajů z ekonomiky.

Hlavní indexy během července přidaly 7 procent, i když při slabých zobchodovaných objemech. Předtím za květen a červen však burzy dohromady ztratily téměř 14 procent.

Napětí mezi solidními firemními výsledky a slabšími údaji z ekonomiky drželo akcie celý červenec v omezeném pásmu. Před zahájením páteční seance investory zklamal výsledek amerického HDP za druhé čtvrtletí, ačkoli akcie se později během seance zotavily.

Absence jasného trendu vedla k techničtějšímu obchodování, když index S&P 500 nalezl podporu okolo úrovně 1100 bodů, ovšem měl potíže vystoupat nad hladinu 200denního pohyblivého průměru zhruba na úrovni 1115 bodů.

"Tady jsme v podstatě třikrát selhali, takže z technického pohledu tuto hladinu lidé využívají jako něco, o co se opírají na krátké straně," řekl Nick Kalivas, viceprezident průzkumu finančních trhů a hlavní analytik akciových indexů z MF Global.

Kalivas řekl, že globální indexy nákupních manažerů, jež budou zveřejněné na začátku týdne, poskytnou investorům lepší představu o směřování ekonomiky a mohly by pro trhy být určitým katalyzátorem.

"Trh se v posledních několika dnech do určité míry zadrhl. Na první pohled firemní výsledky byly velmi silné, ale v podstatě došlo ke ztrátě tažné síly," řekl.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl v pátek o 0,01 procenta na 10.465,94 bodu, širší Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,01 procenta na 1101,60 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 0,13 procenta na 2254,70 bodu.

Za celý měsíc stoupl index Dow Jones o 7,1 procenta, širší S&P 500 posílil o 6,9 procenta a Nasdaq přidal 6,9 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK