BNP hlásí nárůst zisku za Q2 dík nižším oprávkám

02.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍBNP Paribas <BNPP.PA>, největší kotovaná banka ve Francii, oznámila za druhý kvartál navzdory volatilním podmínkám na finančních trzích...

...nečekaně vysoký čistý zisk díky nižším oprávkám na špatné úvěry a silnému výkonu divize drobného bankovnictví.

Banka, jež spolu s konkurenčními Société Générale <SOGN.PA> a Crédit Agricole <CAGR.PA> bez potíží prošla zátěžovými testy evropských bank, uvedla, že oprávky jí klesly o polovinu na 1,1 miliardy eur, nejnižší úroveň za dva roky.

Rozpouštění oprávek v divizi korporátního a investičního bankovnictví převážilo nad novými oprávkami na špatné úvěry s tím, jak se po finanční krizi postupně snižuje rizikovost podnikatelského prostředí.

Nicméně i tak tato divize zaznamenala 30procentní snížení výnosů za druhý kvartál kvůli nižší aktivitě na kapitálových trzích, jež se také podepsala na výsledcích Goldman Sachs <GS.N> a Deutsche Bank <DBKGn.DE>.

Divize drobného bankovnictví zaznamenala silný kvartál díky stoupající poptávce po úvěrování a nárůstu vkladů, uvedla BNP.

Čistý zisk skupiny meziročně vzrostl o 31 procent na 2,1 miliardy eur, uvedla banka v pondělí, zatímco analytici oslovení Reuters v průměru předpovídali výsledek 1,7 miliardy eur. Objem oprávek odhadovali analytici v průměru na 1,5 miliardy eur. [ID:nLDE66Q1OH]

[Ž/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK