Hyundai v červenci prodal nejméně aut za pět měsíců

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 2. srpna (ČTK) - Jihokorejské automobilce Hyundai Motor stoupl v červenci meziročně prodej o 11,8 procenta na 293.460 vozů. Meziměsíčně však klesl o 6,4 procenta a počet prodaných aut byl nejnižší za pět měsíců. Důvodem bylo zpomalení poptávky v zahraničí, hlavně na velkých trzích, jako Čína a Spojené státy. Prodej dceřiné společnosti Kia Motors byl naopak rekordní.

Prodej aut Hyundai na domácím trhu se proti červnu zvýšil o 0,8 procenta na 49.055 vozů. Předtím tři měsíce kvůli silné konkurenci a nedostatku nových modelů naopak klesal a v červnu byl nejnižší za deset měsíců.

Hyundai dnes představil novou verzi svého kompaktního vozu Elantra, který je jeho nejprodávanějším zahraničním vozem. Cílem firmy je v letošním roce prodat na domácím trhu 83.000 vozů Elantra a v příštím roce 125.000 vozů.

Dceřiná společnosti Kia prodala v červenci rekordních 179.003 vozů. Meziročně její prodej stoupl o 41 procent. Prodej nejvíce podpořily sedan K5 a sportovně-užitkové vozy Sorrento R a Sportage R, napsala agentura Reuters.

Hyundai je spolu s Kia Motors pátou největší automobilkou na světě. V listopadu 2008 oficiálně zahájil sériovou výrobu osobních automobilů v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu vozů u slovenské Žiliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK