Japonské akcie na počátku týdne rostly, dolar k euru klesl

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. srpna (ČTK) - Japonské akcie zahájily nový týden růstem. Zájem investorů přilákaly firmy s příznivými výsledky hospodaření. Trh tak ignoroval zprávy o silném jenu a nepříznivé statistické údaje ze Spojených států. V závěru obchodování hlavní index Nikkei stoupl o 33,01 bodu, tedy 0,4 procenta, na 9570,31 bodu.

Akcie automobilky Honda Motor si připsaly čtyři procenta. Firma v pátek oznámila, že její provozní zisk za čtvrtletí byl i přes posílení jenu nejvyšší za více než dva roky a zvýšila rovněž výhled na letošní rok.

Obavy o další vývoj směnných kurzů však na trhu přetrvávají a brzdí širší růst akcií. Dolar dnes sice vůči jenu nepatrně stoupl, v pátek se však propadl na nejnižší hodnotu za osm měsíců pod 86 JPY.

Dolar v Asii oslaboval vůči předním měnám kvůli obavám, že americká ekonomika ztrácí dech, a ke koši hlavních měn klesl na nejnižší hodnotu za tři měsíce. Na dolar v posledních dnech dolehla série slabých statistických zpráv zakončená pátečními údaji o ekonomickém růstu ve druhém čtvrtletí. Zpráva ukázala, že růst hrubého domácího produktu zpomalil na 2,4 procenta. Analytici předpokládají, že pokles dolaru vůči měnám zemí s vysokými úrokovými sazbami bude pokračovat i nadále.

V závěru asijského obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,3085 USD. Ke koši hlavních měn se dolar propadl na 81,400 bodu. K jenu se však americké měně podařilo mírně posílit o 0,1 procenta na 86,52 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK