DATA V KOSTCE 2-Český PMI v červenci klesá na 56,8 bodu

02.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává další komentář)...

...

Index aktivity v českém průmyslovém sektoru v červenci klesl na 56,8 bodu z červnových 57,6 bodu, a zaznamenal tak 4měsíční minimum, ukázal v pondělí index nákupních manažerů (PMI).

Index tak přerušil sérii nepřetržitého vzestupu, jež trvala od února loňského roku. Podeváté za sebou nicméně zaznamenal hodnotu nad 50 bodů, což signalizuje celkový růst aktivity oproti minulému měsíci.

Výsledek se navíc udržel nad historickým průměrem 52,4 bodu.

Červencové údaje sestavené Markit Economics pro HSBC ukázaly, že i dílčí indexy indexu PMI zaznamenaly silné hodnoty, přestože oproti minulému měsíci mírně poklesly.

Produkce a nové objednávky pokračovaly v růstu hodnotami 59,8 respektive 58,8 bodu.

Naopak nové zahraniční objednávky dosáhly hodnoty 55,7, což znamená 6měsíční minimum a druhý největší meziměsíční pokles. Rekordní pokles si nové zahraniční objednávky zapsaly v prosinci roku 2008.

Rovněž index zaměstnanosti přispěl k celkovému vývoji indexu PMI, když hodnota 52,6 bodu značí o něco nižší růst než minulý měsíc. Index stojí nad neutrální hodnotou 50 bodů pátý měsíc.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE O PMI 07/10 06/10 07/09 Index nákupních manažerů 56,8 57,6 43,4 Produkce 59,8 60,1 45,8 Pro tabulku klikněte na [ID:nWLA9868].

KOMENTÁŘ HSBC

KUBILAY OZTURK, EKONOM HSBC PRO ROZVÍJEJÍCÍ SE TRHY V EVROPĚ

"Hlavní český index nákupních manažerů (PMI) v červenci lehce klesl, ale stále ukazuje silný růst. Zdá se, že expanze výroby se trochu zpomalila, což je zejména zjevným poklesem objednávek ze zahraničí, v čemž mohla v posledním měsíci hrát svou roli také silnější koruna."

"Přes tento pokles je tato řada letos zatím poměrně pevná a společně s pozitivními červencovými indikátory důvěry naznačuje, že krize dále polevuje. Růst vstupních a výstupních cen i nadále svědčí o nepřerušené normalizaci spotřebitelských a výrobních cen v budoucnu."

"Pokud jde o směnný kurz, přestože bude dopad nedávného prudkého posílení koruny zčásti vyvážen kumulativní odchylkou v kursu eura vůči koruně směrem vzhůru v porovnání s (průměrným) odhadem centrální banky na úrovni 25,2 koruny za euro ke konci roku 2010, silná měna může znovu vyvolat obavu banky o udržitelnost oživení."

"Celkově vzato, česká ekonomika se i nadále v regionu pozitivně odlišuje. Pozitivní překvapení v červencovém PMI v průmyslu regionu EMU a podnikatelském klimatu v Německu naznačují, že i v blízké budoucnosti bude zdejší ekonomika stát na pevných nohou."

KOMENTÁŘ ANALYTIKA

DAVID MAREK, HLAVNÍ EKONOM, PATRIA FINANCE

"V českém PMI, podobně jako v polském, došlo k určitému ochlazení. Možná je to trochu v kontrastu s tím, jaká data jsme minulý týden dostali z Německa, respektive z eurozóny, kde se ty ukazatele naopak zlepšily a v Německu dosáhly velmi vysoké hodnoty. Myslím si ovšem, že hodnota v České republice zůstává i přes to mírné snížení tak vysoká a tak vysoko nad tím předělem mezi kontrakcí a růstem, že se není čeho obávat."

"Aktuální hodnotě PMI stále odpovídá zhruba 10procentní růst průmyslové výroby v nejbližších měsících, takže je to údaj, který zavdává k pokračování optimismu ohledně České republiky."

"Možná se do toho mohlo promítnout aktuální posílení koruny, které samozřejmě znevýhodňuje české firmy, jež vyvážejí na západoevropské trhy. To mohl být jeden z těch negativních prvků ovlivňujících odpovědi v tomto šetření."

PATRIK ROŽUMBERSKÝ, ANALYTIK, UNICREDIT BANK

"Výkon v průmyslu se blíží svému vrcholu, což odpovídá i našim očekáváním, že druhá polovina roku bude ve znamení výraznějšího zpomalení, ve srovnání s prvním pololetím čekáme tempo růstu zhruba poloviční."

"Je to takový přirozený vývoj, oživení bylo rapidní, zejména vzhledem k poklesu průmyslové produkce v loňském roce."

"A samozřejmě základna, se kterou se bude druhé pololetí porovnávat, už bude mnohem vyšší, a tím pádem i ten výkon ve druhém pololetí už nebude takový, jaký byl."

SOUVISLOSTI * Výsledek nad 50 bodů značí celkový růst průmyslové aktivity proti předchozímu měsíci, údaj pod 50 bodů naopak signalizuje její pokles.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK