Analytici: Komerční banka v pololetí zvýší zisk až na 6,4 mld. Kč

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. srpna (ČTK) - Komerční banka v prvním pololetí zvýší čistý zisk na 6,1 až 6,4 miliardy korun. Vyplývá to z vyjádření analytiků, které ČTK oslovila. V prvním pololetí loňského roku hospodařila KB se ziskem 5,8 miliardy korun. Banka oznámí výsledky hospodaření ve středu 4. srpna.

Čistý zisk banky ve druhém čtvrtletí podle analytiků dosáhne 2,9 až 3,1 miliardy, za stejné období loňského roku to bylo 2,9 miliardy korun.

"Nižší úrokový výnos, pokles výnosů z obchodování, ale také nižší tvorba opravných položek k úvěrům a pokles provozních nákladů, to by měly být hlavní charakteristiky výsledků za druhý kvartál letošního roku," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Čistý úrokový výnos, největší zdroj příjmů banky, by se měl podle analytiků ve druhém čtvrtletí mírně snížit na zhruba 5,25 miliardy proti 5,35 miliardy před rokem. Náklady na rizika by měly meziročně klesnout až o 14 procent.

"Podíl nesplácených úvěrů v portfoliu banky nadále mírně vzroste na 7,3 procenta oproti 7,1 procenta na konci března. Nesplácené úvěry se blíží ke svému vrcholu a ve druhé polovině roku by již mělo dojít k určité stabilizaci či dokonce k mírnému poklesu," uvedla společnost Atlantik FT.

Podle Atlantiku bude trh sledovat především vývoj hlavních příjmových položek banky, kde by opětovné nastartování růstu bylo vnímáno pozitivně. "Pokud nedojde k velmi výraznému překvapení oproti odhadům trhu, tak neočekáváme na zveřejněné výsledky žádnou významnější reakci. Pro další vývoj akcií bude důležitější spíše celkový sentiment na trhu, než samotný fundament společnosti," míní analytici Atlantiku.

Komerční banka patří k největším bankovním skupinám v tuzemsku. Loni vykázala konsolidovaný čistý zisk 11 miliard korun, což bylo ve srovnání s rokem 2008 o 16,4 procenta méně. Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK