Zisk banky HSBC se za pololetí více než zdvojnásobil

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. srpna (ČTK) - Britské bance HSBC se za šest měsíců letošního roku více než zdvojnásobil zisk na 6,76 miliardy USD (zhruba 128 miliard Kč) z loňských srovnatelných 3,35 miliardy USD. Bance pomohl prudký pokles rezerv na ztrátové úvěry. Uvedla to banka v dnešním prohlášení. HSBC je největší bankou v Evropě.

Zisk před zdaněním vzrostl na 11,1 miliardy USD z pěti miliard USD v prvním pololetí 2009 a výrazně překonal odhady analytiků, kteří čekali zisk jen 9,1 miliardy USD. Rezervy na ztrátové úvěry se snížily na 7,5 miliardy USD z loňských 13,9 miliardy USD.

HSBC byla založena v roce 1865 jako společnost Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited. Akcie skupiny se obchodují na burzách v Londýně, Hongkongu, New Yorku a Paříži.

Banka působí i v České republice. Loni v prosinci však přestala v tuzemsku poskytovat služby občanům. Její pobočkovou síť pro soukromou klientelu následně převzala Česká spořitelna. HSBC se nyní v ČR zaměřuje na firemní klientelu a investiční bankovnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK