Podle rozsudku NSS má Telefónica O2 znovu zaplatit pokutu

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. srpna (ČTK) - Pokuta 81,7 milionu korun, kterou uložil v roce 2004 Českému Telecomu (dnes Telefónica O2) antimonopolní úřad, je opět ve hře. Případem se bude muset znovu zabývat Krajský soud v Brně, který loni sankci zrušil. Jeho rozsudek minulý týden zrušil Nejvyšší správní soud (NSS). ČTK to zjistila z jeho internetové úřední desky. Stát nyní nebude muset platit ani úroky z pokut, které firma vyčíslila na 76 milionů. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

Český Telecom dostal pokutu za zneužití dominantního postavení. Firma v letech 2001 a 2002 vytvořila smlouvami na některé cenové plány bariéru pro rozvoj konkurence na telekomunikačním trhu. Ve smlouvách na tarify Premium, Benefit, Business Optimal, Top a Business Platinum Combi se snažila zavázat si dlouhodobě své klienty různými slevami či výhodami. Tím i cenově diskriminovala ostatní, kteří smlouvy neuzavřeli. Společnost se proti rozhodnutí ÚOHS odvolala ke Krajskému soudu v Brně. Ten nejdříve její žalobu zamítl, firma však původně uspěla u Nejvyššího správního soudu a posléze i u Krajského soudu v Brně.

Stát Telefónice O2 již sankci vrátil, firma následně zažádala o vrácení uhrazené pokuty včetně úroku, který vyčíslila na zhruba 76 milionů korun. Ve věci úroků nařídil antimonopolnímu úřadu nedávno rozhodnout Krajský soud v Brně.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže může firmám, které se dopouštějí kartelů a zneužití dominantního postavení, ukládat sankce až do deseti procent z jejich ročního obratu. Dosud nejvyšší sankcí je pokuta za kartel strojírenských firem, která činila téměř jednu miliardu korun. V loňském roce byla uložena pokuta 254 milionů Českým drahám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK