Kurz eura pokračuje v růstu vůči dolaru

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. srpna (ČTK) - Euro pokračuje v růstu vůči dolaru a překonalo významnou technickou hranici. Kurz vzrostl v jednu chvíli nad tříměsíční maximum 1,3125 USD a analytici říkají, že růst jednotné evropské měny nabírá na síle.

Kurz eura tak smazal 38,2 procenta ztráty z poklesu, který začal loni v listopadu, a skončil v červnu zhruba na 1,1876 USD, nejníže od roku 2006. Po překonání hranice se dnes kurz mírně vrátil zpět na 1,3118 USD, kde měl proti čtvrtečnímu závěru zisk 0,6 procenta.

Analytici říkají, že prolomení technické hranice dodá euru sílu růst dále. Při 1,3510 USD by měna smazala polovinu ztráty za listopad až červen.

Dolarový index dnes klesl na tříměsíční minimum kvůli obavám z toho, že oživování americké ekonomiky ztrácí dech. Australský dolar s vyšším výnosem proti tomu na tříměsíční maximum stoupl. Pomohl mu v tom také vzestup akcií.

Ekonomická data a firemní výsledky z Evropy přiměly investory kupovat rizikovější aktiva. V Evropě dnes vzrostly akcie téměř o dvě procenta díky výsledkům obrů HSBC a BNP Paribas, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK