VÝHLED-Makroekonomický průzkum Reuters na červen

02.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Červnový zahraniční obchod, maloobchodní...

...tržby

* 6.srpna, 9:00

* Index spotřebitelských cen, 9.srpna, 9:00

PRŮZKUM REUTERS: Podle mediánu odhadů by měl červnový přebytek zahraničního obchodu činit 18,5 miliardy korun, a vzrostl by tak ze 12,3 miliardy korun v květnu. U maloobchodních tržeb se očekává meziroční nárůst o 1,4 procenta oproti 3,1 procenta v květnu. Index spotřebitelských cen (CPI) by měl meziročně zrychlit na 1,9 procenta z červnových 1,2 procenta.

Odhady 14 analytiků se pohybovaly u zahraničního obchodu v rozmezí 13 až 24 miliard korun. Tržby v maloobchodu jednotliví analytici odhadovali od poklesu o 2,5 procenta až růst o 4 procenta. Růst CPI předpovídali v intervalu 1,4 až 2,1 procenta.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Bilanci zahraničního obchodu podle analytiků podpoří zejména export, jenž by měl vykázat druhý nejvyšší růst za rok 2010, když vyšší byl zatím pouze v květnu.

Domácí ekonomika se zotavila díky rostoucím objednávkám zahraničních obchodních partnerů, i když předstihové indikátory jako index nákupních manažerů (PMI) poukazují na pomalejší růst ve druhé polovině roku.

Ekonomika i nadále postrádá silnější domácí poptávku. Maloobchodní prodeje v červnu přesto pravděpodobně vzrostly, což bylo teprve potřetí od té doby, co se na konci roku 2008 začala projevovat ekonomická krize.

Spotřebitelské ceny podle předpovědí analytiků minulý měsíc vzrostly, a vytáhly tak roční inflaci na 1,9 procenta, nejvyšší hodnotu od března 2009. To by bylo jen desetinu procentního bodu pod dvouprocentním inflačním cílem centrální banky.

Růst cen zřejmě táhly vzhůru zejména rostoucí ceny potravin a energií, inflace způsobená poptávkou byla podle analytiků stále mírná.

Analytici nicméně odhadují, že takový výsledek může způsobit další odklon centrální banky od její politiky uvolňování měnové politiky.

REAKCE TRHU: Lepší ekonomická data z minulého měsíce pomohla zvednout kurs koruny <EURCZK=>, jež se vyšplhala až na 20měsíční maximum vůči euru. Plánovaná data zřejmě nepřinesou okamžitou reakci domácích trhů, ale pokud předčí očekávání, mohla by přispět k dalšímu postupnému zhodnocení měny.

PRO TABULKU ODHADŮ MAKROEKONOMICKÝCH UKAZATELŮ KLIKNĚTE NA [ID:nKRU235850]

PRO TABULKU INDIVIDUÁLNÍCH ODHADŮ KLIKNĚTE NA <CZ/ECON01>.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK