Aktivita v americkém průmyslu je nejslabší od začátku roku

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. srpna (ČTK) - Aktivita v americkém zpracovatelském sektoru v červenci opět snížila tempo růstu, a to už třetím měsícem za sebou. Je tak nejslabší od začátku letošního roku, uvedl dnes tamní Institut nákupního managementu (ISM). Index ISM za červenec klesl na 55,5 bodu, zatímco v červnu byl na 56,2 bodu. Výsledek nicméně překonal odhady analytiků, kteří počítali s poklesem indexu až na 54,1 bodu.

Z hlediska vývoje hodnoty indexu je ale důležité, že se drží nad 50 body. To je totiž hranice, která odděluje růst od poklesu. Pokud by se index dostal pod 50 bodů, znamenalo by to, že průmysl přestal růst. Nyní tak jen snížil tempo růstu. Index v růstu pokračuje dvanáctým měsícem v čadě, jeho červencová hodnota je ale nejnižší od loňského prosince.

Hlavní index se skládá z několika dílčích indexů. V červencové zprávě stojí za pozornost především dílčí index zaměstnanosti, který se zvýšil na 58,6 z červnové hodnoty 57,8 bodu. Nad hranici 50 bodů se dostal index zásob, který vzrostl ze 45,8 na 50,2 bodu. Mírný růst zaznamenal i cenový index a index exportu.

Citelný propad ale potkal index nových zakázek, kde dílčí index klesl na 53,5 z červnových 58,5 bodu. Stejně tak dílčí index výroby spadl na 57 z červnových 61,4 bodu.

Index nákupních manažerů je jedním z klíčových indikátorů budoucího vývoje ekonomiky. Hrubý domácí produkt Spojených států se už asi rok znovu zvyšuje, tempo růstu ale nyní polevuje. K růstu ekonomiky přispívala hlavně výroba a export, z dílčích indexů zprávy institutu je ale patrné, že právě tyto oblasti nyní slábnou.

Index ISM ukazuje na zpomalení aktivity zhruba od jara. Hlavní příčinou je to, že spotřebitelská poptávka zaostává za investicemi firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK