Fed: Ekonomika se dlouho nezotaví, tíží ji trh práce a bydlení

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Charleston (USA) 2. srpna (ČTK) - Americká ekonomika se z nedávné krize nezotaví ještě dlouho a v rychlejším zlepšení jí brání hlavně vysoká nezaměstnanost spolu s přetrvávající nepříznivou situací na tamním trhu práce. Řekl to dnes šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Podle něj ale výraznějšímu oživení brání i místní úřady.

"Máme před sebou ještě dlouhou cestu, než dosáhneme plného oživení ekonomiky. Řada Američanů stále bojuje s nezaměstnaností, zabavováním zadlužených nemovitostí a ztracenými úsporami," vyjmenoval Bernanke hlavní příčiny, které brání výraznějšímu oživení ekonomiky, místním zákonodárcům v Charlestonu.

Šéf Fedu připustil, že si banky vedou lépe, upozornil ale, že vysoké objemy nesplácených úvěrů jim v portfoliích zatím zůstávají. Měnová politika proto podle něj musí zůstat podpůrná tak dlouho, dokud se oživení ekonomiky nevrátí na udržitelnou úroveň a citelně se nezvýší tvorba nových pracovních příležitostí.

"Musíme si být jisti, že měnová politika bude nadále poskytovat podporu, kterou ekonomika potřebuje, a to do té doby, než uvidíme růst. Musí to ale být udržitelný růst a hlavně růst počtu pracovních míst," poznamenal šéf v reakci na jeden z dotazů.

Poznámky směrem k zákonodárcům se týkaly převážně problémů, s nimiž se potýkají vlády jednotlivých amerických států i místní samosprávy. Převážně těm totiž chybí v rozpočtu peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK