Americké akcie zahájily měsíc silným růstem

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily měsíc silným růstem, který podpořily jednak solidní výsledky hospodaření důležitých firem, jednak údaje o silnějším růstu amerického průmyslu. Index S&P 500 se dostal nad důležitou technickou úroveň a pokud se nad ní udrží, mohly by akcie zpevnit ještě více.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.663 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 1,9 procenta. Širší index S&P 500 zpevnil o 2,1 procenta na 1125 bodů, a dostal se tak nad důležitou technickou úroveň. Index Nasdaq Composite přidal zhruba 1,8 procenta na 2295 bodů.

K růstu cen akcií a celkově lepší náladě mezi investory přispěla zpráva, že aktivita v americkém zpracovatelském sektoru v červenci pokračovala v růstu. Ten byl sice slabší než o měsíc dříve, ale výsledek překonal odhady analytiků. Index Institutu nákupních manažerů za červenec klesl na 55,5 z červnové hodnoty 56,2 bodu, trh ale čekal pokles až na 54,1 bodu.

Zájem byl o akcie firem z řady odvětví, mimo jiné o energetické firmy, kterým pomohl růst cen ropy. Barel typu West Texas Intermediate se poprvé po zhruba třech měsících dostal nad 80 dolarů a kromě oživení ekonomiky mu pomáhají předpovědi výskytu dalších tropických bouří v Atlantiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK