iSuppli: Tržby z prodeje čipů se zvýší na rekordních 310 mld USD

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 3. srpna (ČTK) - Celosvětové tržby z prodeje čipů mají letos stoupnout více, než se čekalo. Podle odhadů výzkumné společnosti iSuppli se zvýší o 35 procent na rekordních 310 miliard USD (5,8 bilionu Kč). Původně firma čekala růst tržeb o 31 procent. Ke zlepšení odhadu iSuppli přivedly vyšší ceny a vysoká poptávka od výrobců chytrých telefonů a televizorů s plochou obrazovkou.

"Prodej polovodičů v roce 2010 dostává infusi růstových hormonů díky množství faktorů, včetně rostoucích cen a bohatšímu obsahu čipů v důležitých elektronických produktech, jako jsou chytré telefony a vyspělé LCD televizory," uvedl viceprezident iSuppli v prohlášení Dale Ford.

Nejsilnější růst mají zaznamenat paměťové čipy DRAM používané v počítačích, a to o 86 procent. Prodej paměťových čipů NAND používaných v mobilních telefonech, digitálních fotoaparátech a přehrávačích hudby, se má zvýšit o třetinu.

Podle jednotlivých čtvrtletí by prodej čipů měl ve třetím čtvrtletí stoupnout na 81,5 miliardy USD ze 76,4 miliardy ve druhém čtvrtletí. V posledních třech měsících mají tržby činit 81,8 miliardy USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK