Toyota podle žaloby léta ignorovala problémy se zrychlováním vozů

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 3. srpna (ČTK) - Japonská automobilka Toyota Motor po většinu uplynulého desetiletí ignorovala důkazy o problémech s nechtěným zrychlováním jejích vozů a nenainstalovala do nich brzdný systém, o kterém věděla, že by zabránil nehodám. Tvrdí to žaloba, jež byla tento týden podána ve Spojených státech na podnět téměř 40 spotřebitelů a podniků.

Žaloba požaduje odškodné za ekonomické ztráty plynoucí z nechtěného zrychlování automobilů Toyota, například za pokles hodnoty těchto vozidel. Právní zástupci žalující strany předpokládají, že proces se bude týkat zhruba 40 milionů amerických spotřebitelů, pokud bude žalobě přiznán hromadný statut, napsala agentura Reuters.

Toyota koncem loňského a začátkem letošního roku svolala kvůli potížím s nechtěným zrychlováním po celém světě k opravě přes osm milionů vozů, z toho zhruba šest milionů ve Spojených státech. Za nechtěným zrychlováním podle firmy stojí vadné plynové pedály a problémy s podlahovou krytinou, která může plynový pedál zablokovat.

Automobilka v dubnu souhlasila se zaplacením rekordní pokuty 16,4 milionu dolarů (asi 310 milionů Kč), kterou firmě kvůli údajnému zatajování problémů s vadnými plynovými pedály vyměřily úřady ve Spojených státech. Odmítla však obvinění americké vlády, že porušila zákon.

Toyota je nyní největší automobilkou na světě. Firma si svou vedoucí pozici na automobilovém trhu vybudovala nabídkou bezpečných a spolehlivých automobilů za rozumnou cenu. Rozsáhlá svolávání automobilů k opravě však mají negativní dopad na její pověst výrobce kvalitních vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK